19 Eylül 2008 Cuma

çıtır çıtır patates 20117

Muhsinne
04-03-2005, 05:31 PM
Guzel hafta sonları,
1. Taze patates lezzeti acisindan her ne kadar ideal gibi gozukse de bu tur bir kizartma icin, bazi taze patateslerin kabuklari yıkama/haslama/kesme esnasinda soyulabiliyor o zaman cok da guzel bir goruntuleri olmuyor. Bu yuzden sanirim orta tazelikte ve kabuk kalinliginda patates secmek daha uygun.

2. Patatesi hasladiktan sonra kizartma fikri ilk duydugumda bana da biraz garip gelmişti ama gozumu karartip deneyince sonuctan kesinlikle cok memnun kaldim. Daha once de dedigim gibi patates hem haslandigi icin fazla yag cekmiyor hem de bence normal kizartmadan daha lezzetli oluyor. Normal kizartmaya gore daha uzun taze kalmasi, isitilinca tadinin daha az bozulmasi da cabasi.

3. Kabuklu olmasinin sebebine gelince hem gorunus itibariyle degisik ve hos duruyor hem de patatesin haslanirken/dilimlerken dagilmasini bir nebze onluyor.

4. Bu kizartmayi yaparken dikkat edilmesi gereken seyler patatesleri yari-sert (yani ic-orta kismi sert kalacak sekilde) haslamak ve dilimledikten sonra bol yagda harli ateste iyice kizartmak. Ben elma patatesi biftek ve chicken strips yanina kullaniyorum. Ev ahalisi gayet memnun.

5. Normal patates kizartmasinin guzel olmasi icin patatesleri dilimledikten sonra sodali suya batirip derin dondurucuda bir iki saat bekletmek ardindan biraz kizartip bir tabaga aldiktan sonra tam servis yapilacagi sira iyice kizartmak gerektigini okumustum ama ben hic denemedim.

Afiyet olsun.

beray
04-20-2005, 03:18 PM
merhabalar,
patatesleri soyup doğradıktan sonra nişastası geçsin diye 3-4 kez sudan geçirin kurulayarak kızartın ama tam kızarma olmasın.Servisten önce tekrar kızgın yağa atın çıkartın ve tuzlayın çıtır çıtır olur hemde ilk kızartma kadar uzun sürmediğnden hem sıcak serviz yaparsınız hemde dilediğniz gibi olur.. Bir de böyle deneyin bakalım

www.zeytindali.com

sdilek
04-20-2005, 03:55 PM
iyi ama ben çalışıyorum. akşam eve eşimle birlikte giriyoruz.Tabi o kurt gibi acıkmış oluyor.Gider gitmez hemen yemek hazırlıyorum anlıycağın.Şunu sormak istedim.Ben bu patatesleri hafif kızartsam sonra dondurucuya atsam.İhtiyacım olduğunda çıkarıp tekrar kızartsam nasıl olur acaba.yine çıtır çıtır olurmu.Yoksa sakıncalı mıdır???

04-20-2005, 05:17 PM
Merhaba,

Beray Hanım'ın yöntemini yıllar önce Sana'nın vermiş olduğu bir yemek kitabında okumuştum, fakat sizin zamanınız kısıtlı, www.yemek24.com'da okudum az önce, kıtır kıtır, gevrek patates kızartmaları için patateslerini una buladıktan sonra tavaya atmalısınız yazıyor, bu da olabilir gibi geldi bana.

Aslolan bol ve kızgın yağda çok büyük olmayan porsiyonlarda pişirmektir. Hazır dondurulmuş patatesleri denemek isterseniz özellikle superfresh'in tırtıklı patatesleri hem çok güzel kızarıyor, hem de sunum açısından daha albenili oluyor.

leyla11
04-21-2005, 10:48 AM
Bende patatesleri Beray hanımın bahsettiği yöntemle ilk aşamasını yaptıktan sonra soğutup buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya kaldırıyorum.Kullanacağım zaman dolaptan çıkarıp hemen kızartıyorum.

BETÜL
04-21-2005, 10:56 AM
ben patates kızrtırken bol ve kızdın yağda hiç karıştırmadan kızartıyorum. çünki ne kadar çok karıştırırsan içindeki nişasta açığa çıkıyor ve yumuşak ve birbirine yapışık patatesler elde etmiş oluyorsun.
hiç karıştırmıyorum yağı bol olduğu için zaten her tarafı eşit olarak pişiyor. en son tavadan alacağım zaman tuzunu ekliyorum. birde patatesin cinsi çok önemli. kızartma için sarı patates olması gerekir. fazla yağ çekmez çünki.

burcub
04-21-2005, 03:58 PM
ben patatesleri yıkayıp doğradıktan sonra kurulayıp tuzluyorum daha sonra kızgın ve bol yağda kızartıyorum gerçekten patatesler çıtır çıtır oluyor

gulcin
06-07-2005, 01:27 PM
Şimdi tam taze patates zamani. Hele ben ozellikle minik olanlari seciyorum ki elma dilimi kizartmak daha guzel oluyor. Bir arkadasimiz nisastaya bulamaktan bahsetmis denemedim ama guzel olabilicegini dusunuyorum. Cunku tavuk yemekleri bolumunde çin yemegi olarak verdigim tarifte tavuklar nisastali karisima bulaniyor ve gercekten hic yag cekmiyor. Patatesleri saglik acisindan kizartmaktan cekinmiyorsaniz kitir olmalari icin henuz yeni pembelesmeye baslayinca yagini suzdurup tabaga cikardiktan sonra, yaklasik 10 dk bekleyip tekrar kizartmayi deneyin. cok guzel citir oluyorlar. Sevgiler.

BETÜL
06-10-2005, 01:00 PM
merhaba arkadaşlar

dün akşam muhnisenin dediği gibi ilk önce hafif haşlayarak kızarttım. daha güzel oldu. yalnız direk sıcak suyun içine attım patatesleri ( yani soğuksuya koyup haşlanmalarını beklemedim) 5 dakika kadar haşladım. ve dilimleyip kızarttım. daha iyi sonuç aldım açıkçası. biraz daha uzun işlem oluyor ama sonuç daha güzel oluyor.
yapmanızı tavsiye ederim.
hoşçakalın.

buki
06-20-2005, 09:26 PM
ben patatesleri cips şeklinde dogruyorum unlayıp öyle kızartıyorum cıtır cıtır herkez bayılıyor

guler
06-20-2005, 10:00 PM
ne yazik ki patates kizartmasi yemeyi uzun zaman önce biraktim..ama tadi hala damagimda ve citir citir kizarmalari icn ne yaptigimi da animsiyorum:)

istediginiz sekilde dogradiginiz patatesleri kizdirdiginiz yaga atin, bir iki dakika sonra bir kevgir ile cikarin, tavadaki yagi yeniden kizdirip patatesleri yeniden icine atin..ve sonucu görun:) afiyet olsun :)

banus
06-20-2005, 11:13 PM
Beray'ın dediği gibi patatesleri bir kaç kez nişastası gidene kadar yıkamak gerekiyor ama suyun soğuk olması da önemli sadece bunu eklemek istedim. Dondurmak nasıl olur bilmiyorum hiç denemedim ama bildiğim kadarıyla hazır dondurulmuş patatesler önceden hafif kızartılmış oluyor.

ece
06-21-2005, 09:45 AM
leyla 11 patatesi kızarttıktan sonra mı buzluga koyuyorsunuz.tadında bir degisiklik olmuyormu.

serbet
06-21-2005, 02:26 PM
Leyla arkadasım daha acık bi şekilde anlatabilirmisin...şimdi ben dayanamayıp 3kg patetesi senin yöntemle dondurucuya atarım...sonra patatesler ziyan olmasın...

deryadeniz
06-22-2005, 02:27 PM
Patatesi doğrayın, yıkayıp süzün. üstüne nişasta serpip, kızartın.
önce çok ısı verin, dışı kızarır gibi olmaya yakın ısıyı düşürün içide pişsin. yumuşayınca son defa iyice açın altını. kızartın ve çıkartın.
ama siz sakın yemeyin, zayıflara ikram edin:)

worms
06-23-2005, 10:23 PM
Söylediğiniz yöntemler işe yarıyor mu bilmiyorum ama ben patatesin iyi kızarmasının patatesin cinsine bağlı olduğunu düşünüyorum. Bazen farklı yerlerden alınmış patatesleri aynı anda kızartıyorum ve fark çok net belli oluyor.
Yani bence patatesleri alırken dikkat etmeli, kızarmasına dikkat edilmeli.

eylül
06-24-2005, 07:34 AM
Worms'a katılıyorum. Patatesin cinsi de güzel kızarmasında etkili. Özellikle Afyon Şuhut'un kızartmalık patatesini bulursanız deneyin derim. Altın sarısı renginde çok güzel oluyor.

smryna
06-25-2005, 11:50 PM
:lol: patatesi önce haşlayıp sonra dilimlere ayırıp kızartmayı denedinizmi.Çıtır çıtır oluyor tavsiye ederim.

semanur
06-28-2005, 09:01 AM
Worms ve Eylül'e katılıyorum.Afyon,Yozgat Akdağmadeni ve Sivas patatesleri çıtır oluyor.Sevgilerimle.

M.C.
06-28-2005, 11:43 AM
Peki biz nasıl anlayacağız bunu? Yani hangi yöreden geldiğini... Hele ki marketten alıyorsak böyle bir şansımız yok. Şekli şemali, büyüklüğü, rengi konusunda biraz daha yardımcı olur musunuz?

eylül
06-28-2005, 01:32 PM
Sevgili Mutfak cadısı
Afyon Şuhut'un kızartmalık patatesleri irice oluyor. Kestiğinizde içi de koyu sarı oluyor. Ama marketten alırken patatesin geldiği yer anlaşılmıyor dediğin gibi. Önümüzdeki günlerde yeni mahsül çıkacakmış Şuhut'ta. Semt pazarlarında belki bulunabilir.

yağmur68
06-28-2005, 04:20 PM
ödemiş patatesi de çok güzel oluyor kızartma için.Hatta patatesleri doğradıktan sonra buzlu suyun içinde bekletirseniz çıtır çıtır patatesleriniz olur.
sevgiler

nurmus
10-24-2005, 11:18 AM
ben kızarttıktan sonra tuzunu koyuyorum. o zaman yumuşamıyor. birde ben patatesi ön kızartma yaptıktan sonrada kızartıyorum.patatesleri önce kızgın yağda 3-4 dakida gibi kızartıyorum. daha sonra kağıt havlu serilmiş tabağa alıyorum.soğuduktan sonra yiyeceğmiz zaman tekrar bu sefer orta ateşte daha kısa sürede kızartıyorum. çıtır çıtır oluyor. birde böyle dene istersen. ben birde ön kızartma yapıp soğuduktan sonra dipfreeze koyuyorum. istediğim zaman çıkarıp tekrar kızartıyorum. çok güzel oluyor.

gc
10-24-2005, 12:39 PM
selam
kızartma yagına 1-2 damla sirke koyarsan cıtır cıtır oluyorlar.
sevgilerimle
g.c

iklim
10-24-2005, 12:42 PM
gc,

Peki sirke kokusu olmuyormu patateslerde ?


Sevgiler,

pink
10-24-2005, 12:59 PM
patatesi kurulayıp tuzunu atıyorum bekletmeden kızgın bol yağda kızartıyorum çıtır çıtır oluyorlar.

tanayt
10-24-2005, 02:02 PM
Selam tekrar,

Cevaplariniz icin tesekkur ederim arkadaslar.

Nurmus, soyledigin gercekten sonradan kullanim icin cok pratik bir bilgi yani dipfreze koymak ama anlik kullanimicin bana biraz zor geldi.
gc , su sirke olayini deniycem
pink, ben de ona benzer bisey yapiyorum ama tam istedigim gibi olmuyorlar. Kullandigim yagdan mi acaba . Aycicek yagiyla kizartiyorum

nurmus
10-24-2005, 02:20 PM
tanayt inan bana zannettiğin gibi hiç zahmetli değil. sadece kısa sürelerde
2 kere kızartmış oluyorsun . sonuçda gayet güzel oluyor.

TIRTIR12
11-16-2005, 11:31 AM
PATATESİN ÇITIR ÇITIR OLMASI İÇİN BEN KIZGIN YAĞIN İÇİN AZ MİKTARDA PATATES KOYARAK KIZARTIYORUM EĞER ÇOK PATATES KOYARSANIZ PATATES BİRBİRİNE YAPIŞIYOR VE RAHAT KARIŞTIRILAMIYOR ONUN YERİNE AZ PATATES KOYARSANIZ DAHA ÇITIR ÇITIR KIZARMIŞ OLUR.

sukran.unal
11-16-2005, 01:02 PM
patates kızartmasının püf noktalarına deneye deneye ulaştım .arkadaşlarınkilere yaklaşık şeyler. patatesleri öncelikle pazardan alıyorsanız hangi yörenin diye sorunçoğunlukla nevşehir patatesi derler aslında nevşehirde patates üretimi kalmadı çünkü orada bilinçsiz kullanılan (yanlış olmasın)gübre tüketimi toprakta kanserojen ömaddelere neden olmuş bir süre üretimi durdurdular çevre köylerde falan biraz üretiliyor. kayseri sivas yozgat da ekimi devam ediyor. yada manavdan genellikle aynı yerden alışveriş ediliyorsa kızartmalıkmı veya nerenin ürünü diye onlarada sorun mesela bizim pazardan aldığımız belli soğan ve patatescimiz vardır o adam her zaman kendi memleketinden toptan getirir satar gözü kapalı alırız. ama bunun yanında toptancı halinden rastgele mal getiren pazarcılarda vardır. ikinci kural dilimleyip su altında iyice nişastasını giderip kurulayıp kızartmak, bol yağda ve bir seferde üstüste binmeyecek miktarlarda tavaya azar azar atılmalı çünkü birden bir kızartmalık konursa yağı soğutur ve yağ tekrar belli ısıya gelene kadarda patates yağı emer. bu yöntemle yararı gidiyor diyeceksiniz ama ne yazıkki zaten patates kızartması her haliyle zararlı zaten .içi sarı gıcır gıcır patatesler kızartmalıktır.ama bunu anlamak içinde tek tek kesecek imkanımız yok. tuzuda kızartma işleminden sonra yapılır diye biliyorum.

ebinaz
11-21-2005, 03:04 PM
merhaba arkadaşlar
pazar sabahı kalkıp kahvaltıya patates kızartmaya karar verdim. hani burdanda öğrendimya çıtır çıtır patates yapıcam. dediğiniz gibi önce attım kızgın yağa, tam kızartmadan aldım havlu kağıda. yağını çekmesin diye ama çok yumuşadılar nasıl olacakki diye düşünmeye başladım. soğuyunca tekrar kızgın yağa attım ve hemen renkleri değişti. sanki içine atmamla renkleri aynı anda değişi verdi.. yani bakmayıp kafamı başka tarafa çevirsem yanı vereceklermiş. belki de ben ilk kızartma faslını biraz fazla tuttum. her neyse tam benim istediğim gibi çıtır olmadılar ama ikinci denememde olucak sanırım.

sabahim
11-21-2005, 06:27 PM
Merhabalar
Sanırım konuya biraz geç dahil oldum ama yinede uyguladığım yöntemi sizinle paylaşmak istiyorum.Patatesleri doğrayıp yıkadıktan sonra fritözde 1-2 dk kızartıyorum, fakat renk almıcak.Daha sonra süzüp küçük tepsilere yayıyorum.Buzlukta böylece donmasını bekliyorum.İyice donunca buzdolabı poşetlerine doldurup derindondurucuya koyuyorum.İstediğim zaman çıkarıp donmuş haliyle azar azar kızartıyorum.İnanın hazır satılanlardan hiç bir fark olmuyor.Deneyin memnun kalacaksınız.

karatepe09
11-24-2005, 11:21 PM
Merhaba. Ben yeni üyeyim. bu kadar seviyeli bir siteyi keşfettiğim içinde mutluyum. Eylül Şuhut patatesi deyince dayanamadım. Ben Erzincanlıyım, bizim memleketinde karatuş patatesi vardır ama Şuhut patatesi gibisini ben hiç görmedim ve tatmadım. Hiç bir işleme gerek kalmadan çıtır oluyor. Harika bir lezzeti var. Tavsiye ederim

tuğbanilay
11-25-2005, 12:00 AM
Arkadaşlar ben patatesin cinsine baglıyorum. Farklı patatesleri beraber kızartıldıgı zaman aralarındaki farkı göreceksıniz.

dizzy
12-13-2005, 10:28 AM
Merhaba,
Hazır aldığımız kızartmalık patatesler önceden biraz kızartılmış ve arkasından şoklanmış oluyor.
Ben diğer arkadaşların dediği gibi hiç denemedim ama mantıklı geliyor.
Hepsini birleştirirsek,

1- Patatesler doğrandıktan sonra iyce yıkanır ve çok güzel kurutulur
2- Bol ve kızgın yağda az miktarda hafif kızartılır
3- Yağın içinden kurutma kağıdına alınarak yağı süzülür
4- İstenildiği miktarda poşetlenerek derin dodurucuya konur

Sanırım nemi gittiği ve dışı hafif yağlı olduğu için yapışmaz. Kızartma sırasında çıkartmak yeterli, önceden çıkarmaya gerek yok. Ve tuzu yenmeden önce atılmalı.

İyi günler ve geceler!!

Yetur
02-01-2006, 04:36 PM
DİFRİZDE PATATES CİPSİ
PATATESLERİ PARMAK ŞEKLİNDE DOĞRAYIP BOL SU İLE YIKIYORUZ.TEMİZ BİR MUTFAK BEZİ İLE İYİCE KURULAYIP ÜSTLERİNEBOL NİŞASTA SERPİYORUZ.FAZLASINI SİLKELİYORUZ.SONRA PATATESLERİ KIZGIN YAĞA DALDIRIP HEMEN ÇIKARIYORUZ.SOĞUYUNCA POŞETLERE KOYUP DİFRİZE KOYUYORUZ. KULLANACAĞINIZ ZAMAN DİFRİZDEN ALIP BUZU ÇÖZÜLMEDEN BOL YAĞDA KIZARTIYORUZ. BEN MISIR NİŞASTASI KULLANIYORUM. İYİCE SİLKELEYİP YAĞA DALDIRIN. ETRAFINDA PATATESLERİN BEYAZ BİR TABAKA OLUYOR. DAHA SONRAKİ KIZARTMADA ONLAR ÇITIR OLUYOR.

chef deniz
02-05-2006, 07:11 PM
sevgili arkadaslar,

evde kendi kestiginiz patatesleri mukemmel sekilde kizartmak icin kucuk bir sirri sizinle paylasayim. yalniz bir fritoze ihtiyaciniz olacak. veya bir mutfak termometresine... hem donmus patateslerdeki koruyuculardan yirtmis olursunuz.

oncelikle dogru patates secerek baslayalim. beyaza yakin renkteki patatesler icerisindeki az nisasta miktarindan dolayi en uygun cesit. ne kadar cok nisasta o kadar bayik. patateslerin kabugunu soymaniza gerekde yok. direk dograyin. goruntusu daha guzel oluyor. fritozunuzu (veya tavanizi) 120C ye isitin. dogradiginiz patatesleri 5-6 dk. kizartin. disari alin. (bu isleme blanching deniyor) bir saat buzlukta bekletin. fritozunuzu 180C ye isitin ve buzluktan cikardiginiz patatesleri altin sarisi oluncaya kadar kizartin. (yaklasik1-2 dk)

birde en lezzetli patates kizartmais icin PATATESLERI FRITOZDEN CIKARDIKDAN HEMEN SONRA, SUPER SICAK IKEN BAHARATLAYIN. Sicak patates butun baharati emecektir ve eminim bir daha donmus patates kullanmayacaksiniz.

baharatlama islemi; caniniz ne cekiyorsa, sarimsak tozu, sogan tozu, kekik, kirmizi toz biber, kuru feslegen vs vs vs

gülhan altunhan
02-06-2006, 10:40 AM
kızartıp daha sonrasoguncamı buzluga koyacagız daha sonra buzluktan cıkarıp ıkıncı defamı kızarana dek fritozde tutacagız

maya
02-06-2006, 03:01 PM
merhabalar !
patates cipsi kızartırken içine kalın kesilmiş portakal kapuğu de ilave ederseniz hem tadı ve görüntüsü de hoş oluyor.

chef deniz
02-06-2006, 07:27 PM
selam,

1-patatesler kesilecek
2-frotizde 120C, 5 dk. kizartilacak
3-fritozden hemen cikarilip buzluga 1 saatligine konacak
4-buzluktan hemen cikarilip, fritozde 180C de altin sarisi olana kadar kizartilacak (1-2 dk)
5- fritozden cikarilan patatesler ACILEN baharatlanacak.

sevgiler

deniz

meva
02-06-2006, 11:45 PM
sıcak sıcak buzluğa koymak buzluğu bozmazmı?

efsane
02-07-2006, 07:24 AM
Sevgili chef deniz buzluğa çok miktarda koyup bekletmek mümkün mü? Ne kadar süre dayanır cevap verirsen sevinirim.

chef deniz
02-11-2006, 06:31 PM
selamlar,

meva, buzlugunuzun kalitesine gore degisebilir. benim buzlugumu bozmuyor.

gulhan, buzlukta saklamaniz mumkun olmasi gerekiyor. biz restoranda gunluk veya 2 gunluk yaptigimiz icin acikcasi hic uzun sure saklamadim. neden olmasin..

sevgiler

deniz

nadir
05-30-2006, 06:41 PM
patatesleri doğradıktan sonra bolca nişastası gidene kadar yıkayın. sonra süzgece alıp tuzlayın. yağ kızana kadar kalsın. kızgın yağda kızartın çıtır çıtır olur ve patatesler kararmadan beyaz bir şekilde kızarır.

rubin
08-29-2006, 11:43 AM
chef deniz'in dedigi doğru hiç problem olmuyor. buzluğunuzun sıcaktan bozulacağını düşünüyorsanız patatesi çıkardıktan sonra soğumasını bekleyip poşetleyebilirsiniz. Ancak patatesleri ince olarak doğramanız gerekiyor. misafir geldiğinde hazır çıtır çıtır patatesleriniz oluyor

nadir
09-12-2006, 08:57 PM
patateslere tuzu hangi aşamada atacağız?

ceylin1978
10-14-2006, 04:15 AM
Bende patatesleri haşlayıp teflon tavada çok az yağla kızartıyorum...Her ne kadar çocukların istediği gibi olmasada kızartma yasağı olan yaşlılar için çok güzel oluyor...Kabuklu patateside fırın poşetinde yapıyorum
Tuzunuda kızartma işleminden sonra ekliyorum

safiş
10-14-2006, 02:26 PM
arkadaşlar,

patatesleri hiç abaza tuzuna bulayıp kızarttınız mı?müthiş bir tat oluyor.

abaza tuzuda biber salçasına bol sarımsak,(reyhan,ve ahuska tohumu bunları pazardan alıyorsunuz,toz haline getirip karıştırıyorsunuz.)ve tuz

ayrıca bu karışımı yemeklerdede kullanabilirsiniz et ve tavuklada....

falmarindi
11-09-2006, 01:59 AM
merhabalar
chef deniz konuya çok güzel bilimsel bir çözüm getirmiş, bende affınıza sığınarak bir bilgi paylaşmak istiyorum
parmak patates veya French Fries adı ile de bilinen çıtır patateslerin anavatanı Belçikadır. Belçika da neredeyse her sokakta adı Frituur olan patates kızartması ve sosları olan yerleri görebilirsiniz. burada kağıt bir külahtan patatesinizi alıp çekirdek gibi yiyerek dolaşmak da çok alışılmış bir davranış biçimi...
İşte bende donmuş patatesi evde yapmanın püf noktasını buradan öğrendim.
Deniz 'in dediği gibi mutfak termometresi veya fritöz gerekmekte
uygun şekilde doğranmış patatesler 160 C ısıtılmış yağda 8-10 dakika kızartılır, süzülüp soğutulur ve güzelce yağının fazlası kurutulur.
uygun porsiyonlar halinde dondurulur. 180 C ısıtılmış yağda 2 dakika kadar kızartılır ve özellikle mayonez ile beraber servis yapılır
afiyet olsun :D

elen
11-17-2006, 01:42 PM
arkadaşlar ben patatesi kızartmak yerine fırında yapmak istiyrm sağlıklı olmsaı açısından nasıl yapabilirim acaba?

nagis
11-17-2006, 01:56 PM
Safiş..abaza tuzu hangi tuz oluyor...hiç duymamıştım daha önce....

sema seber
11-22-2006, 12:39 PM
patatesleri kızartacağınız yağa birkaç damla limon da damlatırsanız daha da çıtır olacaktır. deneyebilirsiniz. ben hem iki kere yağa sokup çıkarıyorum hem limon damlatıyorum.çıtır çıtır oluyorlar

canikom
11-22-2006, 03:15 PM
limon yağa su etkisi yapmıyor mu semacım

sema seber
11-22-2006, 03:19 PM
YAPIYOR AMA PATATESLERİ ATTIKTAN SONRA DAMLATINCA ÇOK PATLAMA OLMUYOR. GAZETEDE OKUMUŞTUM. DENEDİM GÜZEL OLUYOR

maviajanda
11-22-2006, 05:29 PM
ben patatesleri doğradıktan sonra 10-15 dk tuzlu su da bekletiyorum,sonra çıkartıp yıkıyorum,suyu süzüldükten sonra kızgın yağda kızartıyorum,pişmesine yakın tuz ilave ediyorum...

ŞENAYsu
11-22-2006, 09:22 PM
Siteye bugün yeni katıldım hepinize merhaba ben patatesleri şöyle kızartıyorum soyup yıkadıktan sonra ince uzun doğruyorum hafif nemli olacak üzerine un serpip kap içinde silkeliyorum ki fazla unu gitsin diye çok güzel kızarıyor

Nefine
12-17-2006, 06:38 PM
Merhabalar:) Ben de bugün aranıza katıldım:)Arkadaşlar, 2 gündür burada yazan önerileri deniyorum ama bir türlü, çıtır çıtır olmuyor patatesler :( Yumuşak ve yağlııı... Ben mi yapamıyorum anlamadım, bu sorunu çözmeme yardımcı olana , her patates kızartışımda duacı olacağım :lol:

HIRSIZ-POLIS
12-17-2006, 07:41 PM
acaba yemeklik patates mi kullaniyorsun? Patatesin kendi de cok onemli.

Nefine
12-17-2006, 08:17 PM
acaba yemeklik patates mi kullaniyorsun? Patatesin kendi de cok onemli.

Patetesleri annem alıyor :) Bu konuda bilgisizim... Ama sorunun pataesten kaynaklanmadığından eminim... Bir çok çeşitte denedim. Her zaman yumuşak oluyor ve yağ çekiyor:(

HIRSIZ-POLIS
12-17-2006, 08:41 PM
ya yag cekiyorsa illa ki ya yag yeterince kizgin degildir ya da patates miktari cok fazladir..

Okyanus-Deniz
12-17-2006, 08:45 PM
ben kızartmamı daima çok iyi kızdırdığım yağda yaparım ve hiç yumuşak ya da yağlı olmaz. kızartma bitince kağıt havluda bekletirim patatesleri kalan yağda ona akar. yağ kızgın olmalı özetle...

aNnEcİk
12-18-2006, 02:47 AM
SEVGİLİ NEFİNE YAĞ ORANINI azaltırsan daha çıtır olucaktır
kızartma olduğu için illaki yağlı olucak bol yağ içinde yumuşak az yağ içindede çıtır olur demişti annem bide yağında önemlikaliteli olmalı yağın yağı çekmemesi için sevgiler

esrax
12-22-2006, 11:26 PM
arkadaşlar patetesi ikidefada kızartma fikrinizi uyguladım süper oldu
yalnız dondurup kızartmaya cesaret edemedim sulanıp patlamasından sıcramasından korktum.paylaştıgınız için teşekkurler

maviyeşil
01-25-2007, 03:16 PM
Dondurucudan çıkartıp hemen kızgın yağın içine yavaşça bırak üzerinede kapak kapat.Ben fritözde yapıyorum sulanıp patlamıyor , yağdan çıkarınca kağıt havlu ile fazla yağını aldırıp üzerine tuz serp.Göreceksin çıtır çıtır olmuş.

özlemözlen
01-25-2007, 03:58 PM
Kesinlikle patatesin cinsi ile ilgili. Sizde şahit olmuşsunuzdur iki farklı cins patates aynı anda aynı yağın için de bile farklı kızarıyor. Dün akşam patates kızarttım aynı tavada aynı anda bir baktım bazıları biranda kıpkırmızı oldu bazıları da sapsarı bir süre sonra çıkarttım. Sapsarı olarak kızaranlar çıtır çıtır ve yağsız oldular. Kızaranlar ise yağlı ve yumuşaktı maalesef :-(

chef deniz
01-25-2007, 08:18 PM
sevgili ozlem

sana kesinlikle katiliyorum. bununda sebebi bir kisim patateslerin icerisindei yuksek seker miktari. seker patatesin citir olmasindan once isi ile aciga cikip yaniyor.

BU durumu engellemenin yolu ise;


kizartmaya uygun patatesleri satin almak
ya da eger hic baska caraniz yoksa
patateslerin ilk pisme asamasini yag yerine suda gerceklestirmek ve 180C civarinda kizartmak. ikinci yontem biraz tecrube gerektiriyor. birde patatesleri iyice kurulayin, cunku kizgin yaga sulu patates birakmak ciddi yaniklarla son bulabiliri.

sevgiler

deniz

nagis
01-25-2007, 08:51 PM
Patatesin kızartmalık olup olmadığını nasıl anlayabiliriz ???

chef deniz
01-30-2007, 12:26 AM
sevgili nagihan

acikcasi turkiyedeki patates cinsleri ile ilgili siniflamayi bilmiyorum. ama bu forumun ilk mesajini okursan eminim cok yardimci olacaktir. (saniyorum muhsinne) gayet guzel aciklanmis

sevgiler

deniz

nagis
01-30-2007, 01:08 AM
TEŞEKKÜRLER Deniz Bey...Okudum arkadaşın yazdıklarını...Ve diğer arkadaşlarınkini de daha önce okumuştum...:)) Dikkate dğer şeyler..Sağolun...

muge
02-01-2007, 04:30 PM
Patatesin kızartmalık olup olmadığını nasıl anlayabiliriz ???
marketlerde paketli satılan patateslerin üzerinde yemeklik veya kızartmalık olduğu yazıyor. ama açık satılanlar hakkında birşey söyleyemiyceğim :) ama ben patatesin cinsine dikkat etmeden yapsamda yine çıtır çıtır çok güzel oluyor. soyuyorum tekrar yıkıyorum dilimliyorum fazla suyu gidince kızgın yağda kızartıyorum ve sonuç hep güzel oluyor.

nagis
02-01-2007, 04:35 PM
Teşekkürler Mügecim..Bundan sonra markete gittiğimde bi bakıyım..öyle bir ayrım var mı diye..patates kızartmasını pek yemem..yapmasını da sevmem.. o yüzden hiç dikkatimi çekmedi...Ama her şeyi bilmek lazım ...Evlenince bol bol yapmak zorunda kalıcam sanırım :))

GüLGüSeLi
02-01-2007, 04:43 PM
Bende patatesi hafif haşlayıp kızartıyorum..Çok lezzetli oluyor..Hatta o şekilde no-frosta koyuyorum acil kullanım için..
Bir keresinde kabuklu patates yemiştim bir pizzacıda çok lezzetliydi bu şekilde evde patates kızartan varmı acaba? evde denesek olurmu..Daha faydalı olduğunu duymuştum..

muge
02-01-2007, 04:48 PM
sebze yemeği yapmak patates kızartmaktan daha zahmetsiz :) bunu evlenince anladım :) öğrenciyken evde yaşamama rağmen ya dışardan yemek isterdim ya da makarna,börek,patates kızartması ,hazır satılan ürünlerden alırdım ,sebze yemeğini pek pişirmezdim. okulum bitip ailemin yanında 1yıl yaşadım evlenmeden önce ve annem çok zorlanıcaksın gel bak nasıl yapıyorum biraz bişeyler pişir desede yok yapamam ben dedim ama evlenince mutfakta tek başıma kalınca her yemeği yapar oldum vede yaparken hiç sorun yaşamadım nazar değmesin:) ,korkma sende en güzel şekilde yaparsın her yemeği :)

seyda@sakir
02-01-2007, 10:11 PM
ben bu patates kızartması için her yolu denedim 2 kere kızarttım dondurucuya atıp cıkarıp kızarttım tuzlu suyun içinde bekletip bi sure sonra kızarttım tuzlayıp iyce ondan sonra kızarttım yıkadım bol suyla kuruladım oyle kızarttım offff kızarttımda kızarttım denemedigim yol kalmadı


eşimin annesinin celik kapaklı tavası var hiçbişey yapmıyosun ya patatesi atıyosun tuz koyuyosun yaglı ve yumusak asla olmuyor cıtır cıtır oluyor aynı cips gibi yerken cıtır cıtır o tavayı getirecem zaten aslında bendeydi geri gonderdim bida alacam gotur dedi zaten annem :)

bilmiyorum işin sırrı celik tencerede mi kendi çelik tenceremde bigun kızartacam sır tavada galiba

hosseda
02-01-2007, 10:41 PM
GulGuSeli, merhaba. Biz kayinvalidemle kabuklu elma dilimi patates kizartmistik bir keresinde. Cok guzel olmustu. Ama yazin yapmistik biz o isi, eski patatesler cok kirli oluyo ya. Sanki daha zor olur gibi.
Sevgilerimle.....

http://gulidem.blogcu.com

GüLGüSeLi
02-02-2007, 07:53 AM
Evet haklısın hoşseda patatesin yeni çıktığı dönemde olsa daha iyi olur demi?

inciko
02-27-2007, 12:37 AM
Ben patatesi tavadaki soğuk yağa koyarak kızartıyorum.Yani yağı kızdırmadan patatesleri atıyorum ve hiç karıştırmıyorum.Yağ kızdıkça hiç yağ çekmeden kızarıyorlar.Deneyin bakın çıtır çıtır olacaklar.Bir de zamanım varsa çok kızartmadan çıkarıp,arkadaşların önerdiği gibi sofraya oturmadan önce kızgın yağda 1-2 dakika çeviriyorum.Herkese sevgiler.. :)

inciko
02-27-2007, 12:37 AM
Ben patatesi tavadaki soğuk yağa koyarak kızartıyorum.Yani yağı kızdırmadan patatesleri atıyorum ve hiç karıştırmıyorum.Yağ kızdıkça hiç yağ çekmeden kızarıyorlar.Deneyin bakın çıtır çıtır olacaklar.Bir de zamanım varsa çok kızartmadan çıkarıp,arkadaşların önerdiği gibi sofraya oturmadan önce kızgın yağda 1-2 dakika çeviriyorum.Herkese sevgiler.. :)

inciko
02-27-2007, 12:38 AM
Ben patatesi tavadaki soğuk yağa koyarak kızartıyorum.Yani yağı kızdırmadan patatesleri atıyorum ve hiç karıştırmıyorum.Yağ kızdıkça hiç yağ çekmeden kızarıyorlar.Deneyin bakın çıtır çıtır olacaklar.Bir de zamanım varsa çok kızartmadan çıkarıp,arkadaşların önerdiği gibi sofraya oturmadan önce kızgın yağda 1-2 dakika çeviriyorum.Herkese sevgiler.. :)

inciko
02-27-2007, 12:38 AM
Ben patatesi tavadaki soğuk yağa koyarak kızartıyorum.Yani yağı kızdırmadan patatesleri atıyorum ve hiç karıştırmıyorum.Yağ kızdıkça hiç yağ çekmeden kızarıyorlar.Deneyin bakın çıtır çıtır olacaklar.Bir de zamanım varsa çok kızartmadan çıkarıp,arkadaşların önerdiği gibi sofraya oturmadan önce kızgın yağda 1-2 dakika çeviriyorum.Herkese sevgiler.. :)

inciko
02-27-2007, 12:40 AM
Hata verdi yolladım da yolladım.Görüntü kirliliği için özür dilerim.

inciko
02-27-2007, 12:41 AM
Hata verdi yolladım da yolladım.Görüntü kirliliği için özür dilerim.

çizmelikedi
02-04-2008, 07:22 AM
benim eltim aliminyum tencerede kızarttı patatesi geçen gün, tencereye hiç çapışmadı ayrıca çıtır çıtır oldu banada o tavsiye etti ama ben daha denemedim fırsatım olmadı tavsiye ederim aklınızda bulunsun arkadaşlar bide öyle deneyin

ezgideniz
02-04-2008, 08:33 AM
Canim Aliminyum çok Zararli Bir Madde.kansere Ve Alzaymira Yol Açtiğini Duymuştum.ben Firitözde Kizartiyorum Gayet Enfes Oluyo Ayrica Teflon Tava Veya Tencereleri önerebilirim Bn Encok Teflonda Pişenleri Seviyorum.sevgiler

HIRSIZ-POLIS
02-04-2008, 08:45 AM
forumu tum okuyamadim, birisi yazmismi bilmiyorum ama patatesleri kizartmadan once 2 kasik sirkeyle karistirinca da citir citir oluyormus, ama sahsen denemedim.

HAKİKAT
02-04-2008, 08:52 AM
Ben patatesi tavadaki soğuk yağa koyarak kızartıyorum.Yani yağı kızdırmadan patatesleri atıyorum ve hiç karıştırmıyorum.Yağ kızdıkça hiç yağ çekmeden kızarıyorlar.Deneyin bakın çıtır çıtır olacaklar.Bir de zamanım varsa çok kızartmadan çıkarıp,arkadaşların önerdiği gibi sofraya oturmadan önce kızgın yağda 1-2 dakika çeviriyorum.Herkese sevgiler.. :)

bende ne kızartacaksam yağı iyice kızdırıyorum
sanki soğuk yağ fazla yağ çekiyor , deneyin göreceksiniz

Yetur
02-04-2008, 09:00 AM
bende düdüklü tencere içine buhar sepeti aparatını koyup parmak şeklinde doğradığım patatesleri yerleştirip 1 çay bardağı su ilave ederek 7-8 dk. buharda haşlıyorum...
sıcak iken erimiş margarine buluyorum... süzgüye alıyorum...
sonra kafi miktarda poşetleyip vakumlayarak dondurucuya koyuyorum...
istediğim zaman çıkarıp fritözde kızartıyorum...
nar gibi çıtır çıtır kızarmış patatesler tıpkı hazır süper fresh markanınki gibi oluyor...ayrıca her zaman dondurucuda el altında da bulunuyor...

çizmelikedi
02-04-2008, 10:29 AM
bilmiyodum aliminyum un zararlı oldugunu uyarın için saol ezgideniz

hanife feride
02-06-2008, 11:18 PM
arkadaşlar evde bir çok şey denedim ama kızarmış patateslerim hiç biri hazır alıp yaptıklarım gibi olmuyor

Mary_Raven
02-07-2008, 02:11 AM
bende ne kızartacaksam yağı iyice kızdırıyorum
sanki soğuk yağ fazla yağ çekiyor , deneyin göreceksiniz

evet,kesinlikle soğuk yağa attığınız zaman daha fazla yağ çekiyor,patatesler yumuşayıp haşlama gibi oluyor..

Nefine
04-26-2008, 06:25 PM
Çıtır çıtır patates nasıl yapabilirim diye bir sene önce sormuştum :) Geçen bu sene içerisinde anladım ki; isterseniz 2 kez kızartın, isterseniz derin dondurucuya atın, ne yaparsanız yapın, sorun patatesin cinsinde :) Her yönetmi denedim :) Boşuna çırpınmayın arkadaşlar, patates iyiyise kızartmanız çıtır çıtır olur :)

burcuva
04-27-2008, 05:45 AM
Evet patatesin cinsine bagli. Ben kizartmadan hemen once biraz limon sikiyorum, faydasi oluyor.

Lola
04-29-2008, 02:35 PM
Arkadaşlar, hazır satılan dondurulmuş patatesler zararlı mıdır? İçeriğinde herhangi bir koruyucu madde vs. içermiyor ama yine de sormak istedim. Çünkü evde yaptıklarım öyle olmuyor. Hele bazı markaların da fiyat olarak pek farkı yok. Zaten patates kızartması başlı başına faydalı bir besin olmadığı için daha fazla zararlı olamaz diye düşünüyorum.Siz ne dersiniz?

hosseda
07-04-2008, 03:36 PM
Arkadaslar gecenlerde kizartmak icin cok fazla patates dogradigimi gorunce bir kismini buzluga ativerdim. 1 ay olmustur en az. Cikarip kizartsam nasil olur? Direk yaga atmam gerek degil mi? Baska turlu kullanabilir miyim?

hosseda
07-05-2008, 10:50 AM
Ben hala cikaramadim patateslerimi. Hazir dondurulmus paketler var aslinda, ne fark var aralarinda denesem mi?

Hiç yorum yok: