19 Eylül 2008 Cuma

bat 5002

BENAN
07-27-2005, 11:34 AM
MALZEMELER
-------------
*2 BARDAK YESIL MERCIMEK
*YARIM BARDAK KOFTELIK BULGUR
*SALCA (EV YAPIMI DOMATES SALCASI YADA BOLCA SALCA KULLANABILIRIZ BAT'TA SALCANIN LEZZETI COK ONEMLI) 2-3 KASIK
*YESIL SOGAN (4-5 ADET)
*MAYDONOZ YARIM BAG KADAR
*2-3 DOMATES
*REYHAN (KURU YADA TAZE OLABILIR BAT'IN ONEMLI BAHARATLARINDAN BIRI)
*KARABIBER PULBIBER NANE KIMYON
*2-3 KURU SOGAN
*BIR KASE IRI DOVULMUS CEVIZ


MERCIMEKLERI YIKAYIP HASLAMAYA KOYALIM FAZLA EZILMEDEN DISE GELECEK KONUMA GELINCE ATESI KAPATALIM ICINE KOFTELIK BULGURU DOKUP TENCERENIN KAPATGINI KAPATIP BIR KENARDA BEKLETELIM
BU ARADA KURU VE TAZE SOGANLARIMIZI MAYDONOZU DOMETESLERI MINIK MINIK DOGRAYALIM 10 -15 DAKIKA BEKLETTIGIMIZ BULGURLU
YESILMERCIMEGIN ICINE SALCAMIZI (SALCAYI SULANDIRARAK ILAVE EDERSEK DAHA RAHAT KARISIR) BAHARATLARIMIZI VE DOGRADIGIMIZ
YESILLIGIMIZI ILAVE EDELIM HEPSINI MERCIMEKLERI EZMEDEN KARISTIRALIM 1 BARDAK KADAR NORMAL SICAKLIKTAKI SUYU ILAVE EDELIM KASELERE SERVIS YAPALIM SUYU AZALDIKCA SU ILAVE EDEBILIRIZ (O SIZE ZATEN SU ISTEDIGINI HISSETTIRECEKTIR....)UZERLERINE BOLCA CEVIZ DOKTUGUNUZDE BAT'INIZ MUHTESEM OLUR...

****TOKAT'TA HANGI KAPIYI CALSANIZ BAT'LA KARSILARLAR SIZI...BIR ELINIZDE UZUM YAPRAGI (SARMA YAPTIGIMIZ NORMAL TOKAT YAPRAGI...TAZE OLMASINA OZENIRLER..)BIR ELINIZDE KASIK YAPRAGIN UZERINE KOYUP ELINIZLE YEMENIZI KOCA BIR TEBESSUMLE SEYREDERLER BU BAT YEME KULTURUDUR....TEBESSUMLERI DE YUREKLERINDEKI SICAK SEVGIDENDIR...BIR DENEYIN..YAPMASINADA YEMESINEDE BAYILACAKSINIZ...
ece
07-28-2005, 11:13 AM
davetsiz misafir adlı programda izlemiştim görünüsü farklı ama tadını merak etiyorum açıkcası...elline saglık
BENSU
07-28-2005, 12:04 PM
ne güzel anlatmışsın.nereli olduğunu bilmiyorum ama bana biraz memleket hasreti çekiyormuşuz gibi geldi.Tokat lı olmasamda ülkemin insanının güzelliğini duyumsadım yüreğimde.sevgiyle kal.
BENAN
07-28-2005, 01:08 PM
canım...amasya'lıyım ...eveeeet...memleket hasretı cekıyorum...ama hatıce'mız ve sızler kadar hamarat olmasamda babamın gorevı nedenı ıle tum turkıye'yı gezdım ...yorelere ve yore yemeklerıne cok ılgım var....azda olsa yapmaya calısıyorum...
ece yapıpta tattırma ımkanım olsa ıdı...seve seve yapardım ....sevgı ıle kalın
Hopeloos
07-28-2005, 01:28 PM
bende gecenlerde yedim...yapanin ellerine saglik...ama ben pek sevmedim...ilk kez yedigimden dolayimi nedir..

yada kisira alisdigim icin....
BENAN
07-28-2005, 04:46 PM
canım...bat'ın salcası ve reyhan onemlı ...bunlar olmayınca lezzetlı olmuyor..bır kez benım ıcın denersen..begenecegıne emınım....
MehtapA
07-29-2005, 07:25 AM
Sevgili Benan ne güzel anlatmışsın Batı. Bir Tokatlı olarak yazdıklarının hepsine katılıyorum. Annem bu yemeği Ankara'daki komşularımıza da öğretmişti. Yalnız yaprağın da Tokat yaprağı (küçük, açık sarı, damarsız) olması lezzeti arttırıyor. Annem bir de yanında arzuya göre kızarmış küp küp doğranmış ekmekle servis yapıyordu. Şu sıcak günlerde yenilebilecek yağsız bir yemek.Yemek dediğime bakmayın öğünler yerine daha çok öğleden sonra ve 5 çaylarında yenilirdi.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
hanim_asci
07-29-2005, 07:56 AM
Selamlar,

Benim babam da Tokat-Turhal'li. Bu yemekten hep bahsederdi. Fakat o batın icine cig et de konuldugunu soylemisti. (Cok da severlermis ayrica) acaba ben mi karistiriyorum. yoksa babamın anlattığı daha farkli bir yemek mi?
MehtapA
07-29-2005, 08:15 AM
Sevgili hanim_asci ben de aslen Tokat-Turhal'lıyım. :) Ancak batın içine çiğ et konmadığından eminim. Sevgiler...
BENAN
07-29-2005, 08:56 AM
hanım'cıgım et kondugunu bılmıyorum..tokat'lı olanlar daha ıyı bılır..mehtap'cıgım tokat turhal'da sevdıklerım vardı cocukluk ve genclık yıllarımda tatılımın en guzel gunlerı orada gecerdı...bat oradan hatıra...malzemeler bolumunde salca konusunda bolca dan amacım OLCA salcası ıdı...bu markayı kullanıyorum ev salcasına yakın bır tadı var ne kadar cok koyarsanız koyun salca kokusu vermıyor...sevgı ıle kalın....
hanim_asci
07-29-2005, 09:18 AM
Belki de ben baska bir seyle karistirdim. Babam öyle sevgiyle anlatirdı ki oraları hep gidip görmek istemisimdir. Ama su karistirdigim yemegin ne oldugunu da merak ettim. :roll: cünkü ablalari onlara "cig et yiyorsunuz yamyamlar sizi" diye takilirlarmis, ama onlar hic aldirmadan -cok severek- kapisa kapisa yerlermis.
BENAN
07-29-2005, 11:30 AM
cıg etle yapılan bır tek cıg kofteyı bılıyorum...onu da cocuklugumun gectıgı urfa'da ogrenmıstım....halada cok severek yıyorum...tokat'a ozgu cıg etlı yemek bılmıyorum...tokat'lı arkadaslar bılıyorlarsa bızde ogrenelım...merak ettım dogrusu...oraları gormenı ısterdım ....cıg koftenın bırde yumurtalı olanı var etsız....oda nefıs oluyor ..canım babam yapardı bız cocukken...yumurtalı koftede yamyam olmak ıstemeyenler ıcın......
dilekugurlu
07-29-2005, 02:28 PM
merhaba arkadaşlar...
benim hem anne hemde baba tarafım sivaslı ve oralardada çok yapılır bu yemek...ben pek sevmesemde yapıldığında 1-2 tane yerim...yalnız bizim oralarda beyaz lahana ile yapılır...iç malzeme hemen hemen benan yazdığı gibi (mercimek konmaz bizde) haşlanan beyaz lahananın arasına konur ve afiyetle yenir...
hanim_asci
07-29-2005, 03:15 PM
herhalde cigköfteyle karistirmis olmaliyim :)

güzel dileklerin icin tesekkürler benancigim. ben de cok görmeyi isterim Tokat'i. cok güzel bir yer oldugunu hep duyuyorum.
MehtapA
07-30-2005, 06:45 PM
Sevgili Benan benim de yemeklerde favori salçam OLCA. :) Hem ev salçası tadında, hem de ev salçasından daha açık renk ve daha az tuzlu. Yeni evli olduğum yıllarda bu salçayı her Tokat'a gittiğimde getirirdim. Artık gerek kalmadı Ankara'da da marketlerde satılıyor. Tokat yemeği olarak çiğ etle yapılan birşey bilmiyorum açıkçası. Ben de çocukluğumda annem etli lahana sarma yaparken içinde çiğ et var uyarılarına aldırmaksızın yediğimi hatırlıyorum. Belki Sevgili Hanım'ın babası da böyle birşey hatırlıyordur. :) Sevgiler.
BENAN
08-01-2005, 10:07 AM
canım..bende hep kullanıyorum olca salcasını...ozellıkle az yag 2-3 kasık salca bır bardak kadar kaynar suyla karıstırıp bır ıkı tasım kaynatınca hos bır yamek suyu oluyor....sulu koftemı kuru fasulyeyı nohutu sehrıye corbasını bu su ıle yapıyorum nefıs oluyor...yanı olca'ıle dans muhtesem oluyor...
sdilek
08-03-2005, 03:37 PM
birisi bat mı dedi??????
Çocukluğuma gittim bir an.Ne güzel olurdu bat saatlerimiz.Anne ve babamın Tokatlı olması dolayısıyla batı çok severek yemişimdir.Hatta bazen canım çok çeker ve evde kendime yaparım..Bu sıcak yaz günlerinde soğuk yenmesi nedeniyle öğlenleri atıştırmak için ideal..
Teşekkürler Benan...
BENAN
08-03-2005, 03:46 PM
afıyet olsun canım...her sey yuregınce olsun...
ece23
10-11-2005, 01:39 AM
okurken inanın ağzım sulandı :) ,
çocukluğum tokatta geçtiği için çok tattık bu lezzeti, köy ekmeği doğrayıp yaprak sarmalarına sarar sarar yerdik,
çok lezzeti, salata çeşidi gibi oluyo,,, arkadaşlarıma yapmıştım herkes çok beğenmişti,, değişik bi lezzet,,,
bide arkadaşlar, tokat'lı, olan yada tokat'ta bulunan arkadaşlar varsa, özelden irtibat kurabilirmiyiz, size ihtiyacım var,,, :roll: :roll:
sevgiler,,,
didem30
10-11-2005, 08:37 AM
ah ah memleketımı ozledım dogma buyume ankaralıyım ama annem ve babam tokatlı bata bayılırım ama yemeyelı uzun zaman oldu sıcacık ev ekmegını yapragın ıcıne koyup batın suyuna bandırıp yerdık ben cocuklugumu cok ozledımmmm..
ece23
10-11-2005, 08:42 AM
oruçlu oruçlu ağzımı sulandırdın didemcim, bende bayılıyorum, taptaze reyhan, nane kokulu bat suyuna,, bol dereotu, maydonoz koycaksın bide içine, yaprağa sarıp sarıp,,, :) :) , bugünlerde yapıyım bari,,
sevgiler,,,
didem30
10-11-2005, 09:00 AM
sen bakla dolmasınıda bılırsın dı mı :)))))
ece23
10-11-2005, 09:02 AM
hayıırrr onu kaçırmışım bunca sene :wink: !!! bilmiyorum, ama sen biliosun :)
didem30
10-11-2005, 09:04 AM
evet ama sadece yemesını bılıyorum cunku yapımı cok zor :)
ece23
10-11-2005, 09:09 AM
sabahları simitçilerin sattığı, yağlıyı bilirmisin :?:
didem30
10-11-2005, 09:30 AM
bılırım ama sevmem ben cevızlı coregı cok severım
ba112
10-16-2005, 01:54 PM
uffff harika bişiy şu bat arkadaşlar. SEVGİYLE KALIN.
eaka
10-27-2005, 04:25 PM
MERHABA ARKADAŞLAR BEN YUNANİSTAN GÖÇMENİYİM YANİ EDİRNELİ AMA NİŞANLIM TOKATLI ANLAYACAĞINIZ TOKATA GELİN GİDECEĞİM BURDA YAZILANLARI OKUYUNCA BENİMDE AĞZIM SULANDI AÇIKÇASI... KAYINVALİDEM OKADAR GÜZEL YAPIYORKİ BATI VEDE BAKLA DOLMASINI DİDEM ANLATAMAM GERÇEKTEN DAMAK TADI ÇOK GÜZEL BU YÖRENİN BENDE TARİFLERİNİ ALDIM AMA DEDİĞİN GİBİ BAKLA DOLMASI ZOR İŞ KÜÇÜK KÜÇÜK ÇOK UĞRAŞTIRIYO ONUN YAPRAGIDA ÖZELMİŞ GALİBA KÜÇÜK OLMALIYMIŞ...
didem30
11-01-2005, 02:14 PM
evet canım tokatın yaprağı meshurdur zaten bakla dolmasında alta kemıklı et konur ve cemen surulur uzerıne ustune bakla dolması sarılıp en uste yag sogan yapılır pıstıkten sonra ters cevrılıp yenır valla orucluyum ama nasıl canım ıstedı anlatamam ee sende artık tokatlı olmussun hemsehrım:)
eaka
11-09-2005, 03:26 PM
sana didemcim dedim ama çok sevdiğim bir arkadaşımda didem :lol: seni yakın gördüm eee hemşeriyizde artık sana söylemedende edemedim ben yarın akşam tokata gidiyorum senin için oranın havasını şöööyle bir içime çekerim :lol: heeee buarada ben ilk defa Tokatı görücem çokta merak ediyorum... eeee seneye orda oturucam belki .. :wink:
didem30
11-09-2005, 04:07 PM
ay de canım hemserıyız artık hos ben artık ankaralı sayılırım:) eger buyuk sehırde buyuduysen orda oturman bıraz zor olabılır ama uyum saglamak sana baglı canım ıyı yolculuklar
eaka
11-09-2005, 04:16 PM
teşekkür ediyorum ikimizde istanbulluyuz tokat görev yerimiz tayin işi yanii napalım 2 sene sıkçaz dişimizi artık görüşmek üzere canım
didem30
11-09-2005, 04:22 PM
gorusuruz canım
elifesra
11-11-2005, 01:06 PM
merhaba arkadaşlar,
ben batı çok severim.biz bulgur değilde aşlık koyarız.bir de içine ekmek doğrayınca demeyin keyfime,gerçekten de besleyici ve doyurucu bir yemektir tavsiye ederim.
imported_kadriye
11-16-2005, 10:20 AM
merhaba arkadaşlar,
bizde bat'ı severek yiyenlerdeniz. tokat-zileli komşularımızdan öğrenmiştik. özel bir ikram oldu bizler için bat yapacağımız zaman abartıtız bütün sülale toplanır severek yeriz ev salçası olunca tatı benim daha çok hoşuma gidiyor birde biz domates ve cevizsiz yapıyoruz. bol acılı ve limontuzlu önce bat yenir sonra çay ve ikramlar işyerine bile yapıp getirdim :)) oldukçada sağlıklı rahat 3-4 tabak yiyorum. deneyin pişman olmazsınız
11-18-2005, 04:01 PM
batı sivasa gittiğimde yemiştim sulu kısır gibi bir şey ama yaprağı yemeğin içine atıp kaşıkla sarmak büyük marifet istiyor .
venus35
11-28-2005, 11:32 PM
tokatlı olupta bat ı sevmemek mümkünmü
yalnız iyi yapılması önemli.kıvamı baharatları yerinde olmalı
ben içine ince bulgur koymam
mercimeği haşlayıp kaba aldıktan sonra yeşil sogan ,kuru soğan,taze reyhan,kuru reyhan,yerli tokat domatesi ve biberi,dereotu,maydanoz doğranıp eklenir.
2 veya 3 kaşık olca salçasulandırılıp eklenir.tuz ,karabiber,kırmızıbiber,kimyon eklenir.suyu ayarlanır.cevizkatılır
afiyetle yenilir
bu arada sorduğunuz etli lahana batı dır.o tamamen farklı
didem30
11-29-2005, 08:54 AM
venüs neresınddensın tokatın
venus35
12-02-2005, 01:10 PM
selam didem
mesajını şimdi gördüm.tokatın içindenim.ayrıca cimcim restoranı da iyi hatırlıyorum
bu sitede karşılaştıımıza çok sevindim
hoşçakal
Kitchen Bird
12-14-2005, 04:02 PM
Bende Sivas'liyim.Aslinda bat uzun yillardir Sivas'ta yapilan bir yiyecek.Hatta ben Sivas'a ozel bir yemek oldugunu dusunuyordum.Hanim_asci'nin bahsettigi "ET BATI" Sivas ta cok yapilir.cig et,bulgur,kuru sogan,maydonoz,taze sogan,domates,salca,ve acili baharatlardan yapilir.Asma yapragiyla da yenir ama Sivas'ta genellikle haslanmis lahana yapragiyla yenildigini gordum,ya da lahana tursusuyla!! duyunca kulaga garip geliyor ama tadi gercekten muhtesem.annemler et cig olmasin diye iliktan biraz daha sicak suyla yaparlardi,et tam cig olmazdi o zaman.Soguyunca yerdik.Cig kofteyi de cig olarak yedigimizi dusunursek cok da migde bulandirici degil.denemenizi tavsiye ederim.Ayrica bat'i lahana tursusuyla yiyince de mukemmel oluyor onuda bir deneyin:)
Biz her bayram bayram sarmasini Tokat yapragiyla sarardik,batlari da onunla yerdik tabi...Sivas ta yaprak Tokat'tan gelmemisse kimse almaz.gercekten cok lezzetlidir.Amerika'da kavanozlarda satilan,iki insan eli buyuklugundeki asma yapraklariyla bat yapmak zorunda kalinca insan daha cok anliyor kiymetini.Herkese selamlar.
gul27
04-09-2006, 02:40 AM
ayyyyy ne kadar ozlemisim su bat i,ben samsunluyum ama cocuklugumda cok yedim bati,cok ozlemistim ve nasil yapildigini merak ediyordum,cok sagolun,sevgiyle kalin.

Hiç yorum yok: