19 Eylül 2008 Cuma

çemen 4197

merhaba arkadaslar cemen tarifi bileniniz varmi :roll: varsa yazabilirmisiniz :) sevgilerimle
01-17-2005, 01:25 PM
sevgili arkadasim, benim herkes tarafindan severek tuketilen(KELIMENIN TAM ANLAMIYLA) bir cemen tarifim var. Bunu "sofra" dergisinden almistim, fakat zaman icinde kendi uyarlamami da kattim. Soyle ki:

malzemesi
-yarim cay bardagi kadar zeytin yagi (arzuya gore aycicek veya bunun halis z. yagi ile karisimi)
-birbucuk yemek kasigi domates salcasi
-birbucuk yemek kasigi biber salcasi (arzuya gore acili da olabilir)
-bir dolu bardak ince dovulmus ceviz
-bir kac dis sarimsak(1-2)
-arzu edilen baharatlar (nane, karabiber, kimyon, kirmizi biber, kekik)
-bir miktar ince kiyilmis maydonoz
-yarim bardak ince cekilmis veya iyi islatilmis bayat ekmek ici (galete unu da olabilir)
-1-2 orta boy ince kiyilmis sogan
-2 tatli kasigi toz cemen(sanirim artik tum marketlerde var, misir carsisina gitmeye gerek kalmadi. Ben Holl. da bile bulabiliyorum.

Tencerede yagi kizdirip, soganlari ve sarimsagi pembelestir. Uzerine cevizi ekle.Salcalari da ekledikten sonra hafif kavurup baharatlarini ve de cemenini koy. Bu harc iyice hallestikten sonra sira ekmek icine geliyor, bunu da koyup tumunu birkac dakika daha kavuruyoruz ve en son olarak uzerine maydonoz ekleyip, karistirip sogumaya birakiyoruz.
Bu cemeni ben kimi zaman haftasonu kahvaltilarinda kimi zaman da aksam davetlerinde kraker veya ekmek uzerine surerek ikram ediyorum. Umarim senin de agiz tadina hitap eder. Dikkat edilecek iki sey su: akpali kavanoz da en fazla 2-3 gun saklayabiliyorsun bir de sarimsak, sogan, cemenin koku yogunlugundan dolayi etrafina rahatsizlik verebiliyorsun.
Selam ve sevgiyle
Husniye
leyla11
01-17-2005, 05:09 PM
arkadaşlar, baharatçıdan çemen yerine macır poyu olarak alırsanız (tadı ve kokusu aynen çemen gibidir ) fakat çemenin vücutta bıraktığı kokuyu bırakmadığını görürsünüz.sevgiler.
esma
04-15-2005, 10:24 PM
cemen tarifiniz cok hosa benziyor, yapmak istiyorum fakat amerikadayim, cemen tozu yerine ne koyabilirim..

tesekkurler

bir de macir poyu nedir, bir cesit baharat mi...
betul
04-16-2005, 10:40 PM
Macir poyunu baharatcidan POY adiyla buldum[ macir da muhacir oluyor herhalde] acik yesil renkte cekilmis ota benzer bir sey..Ama bundan sonra turkiye'den alinacaklarin listesine girdi bile..Kofte ve corbalarda da kullanilabilir bence.. Amerika'dan cemen soran arkadas belki pastirma bulabilirse disini kullanabilir.insallah ekmek bulamazsan pasta ye der gibi olmamistir.Bir de Italyanlar pastrami adiyla tuketiyorlar.Hos hic yemedim,helal-haram meselesinden dolayi..Cemenli mi bilmiyorum ama arastirilabilir..
04-20-2005, 08:13 PM
sevgili esma,
bana cemen i kayinvalidem TR den getirmisti. ABD de nereden bulunur bimiyorum, ama benim bir arkadasim cemen koymadan cemen tarifini yapiyordu. Yani cemen yerine hicbirsey koymuyor. Aynisi olmuyor, ama biraz andiriyor. Deneyebilirsin, bizce fena olmuyordu.
HA
esma
04-20-2005, 09:52 PM
ok, deneyecegim insallah. cok tesekkurler.. gecenler de gene forumdan aldigim acika tarifini denedim, cemene benziyor ama icinde sogan yoktu, baya guzel oldu. eminim sizinki de cok guzel olur..
misafir
05-01-2005, 04:28 PM
Betul'un bahsettigi poy acaba cekilmis cemenotu olabilir mi? Cemen nasil yapilir hic bir fikrim yok ancak cemenotu bildigimiz pastirma gibi kokuyor. Ingilizcesi "fenugreek" ve de turk ve arap marketlerinde rahatlikla bulunabiliyor. Kurusu naneye benzer renk ve dokuda. Ancak cok iyi biliyorum ki bu otun da kokusu ayni pastirma gibi ne yazikki tuketildikten sonra vucutta epey bir sure kaliyor. Bir yerlerde bu otun lohusalarda sutun arttirilmasi icin tuketilmesinin onerildigini de okumustum. Bu da ufak bir ek bilgi...
Şeyda
05-02-2005, 02:24 PM
Çemen yerine sanırım kimyon koymanız yeterli olacaktır. Domates salçası, acı biber salçası, zeytinyağı, kimyon, sarmısak ve çekilmiş ceviz ile yapıyorum çok lezzetli oluyor. Tavsiye ederim.
dentista
05-09-2005, 06:08 PM
seyda hanimin tarifine ek olarak icine biraz da yagli beyaz peynir ekliyorum daha kivamli oluyor,taze koy ekmeginin ustune surup mmm ama sonra kimsenin yanina yanasmamak lazim
berke44
11-23-2005, 11:22 PM
bende şeydanın tarifine ek olrak sıvı yağ ve isot katıyorum.isot çok güzel bir lezzet veriyor.
nisazeta
12-08-2005, 10:37 AM
Sanırım bendeki bu tarif biraz daha farklı..Dener misiniz bilemem ama en azından arşivde yer almış olur.....
3 çorba kaşığı toz çemen..1 çorba kaşığı kırmızıbiber..1 tatlı kaşığı kimyon..1 tatlı kaşığı kişniş..yarım çay kaşığı yenibahar..1 tatlı kaşığı karabiber..5 diş sarımsak..yarı m su bardağı rende beyaz peynir
Çemen,kırmızıbiber,kimyon,kişniş,yenibahar,karabib er ve dövülmüş sarmısak karıştırılır...üzerine azar azar su ekleyerek istediğiniz kıvamda koyuca bir bulamaç haline getirin.En son peyniri karıştırın..ekmeğin ya da sandvicin üzerinde çayla güzel oluyor...
teacher
04-23-2006, 04:00 PM
Arkadaşlar kahvaltılık tüm tarifler super gozukuyor.. çoğunu deneyeceğim.. ellerinize sağlık..
belki tariflerde vardır ama benim aradığım çemene benzer genelde ekmeğin üzerine sürülen salçalı,cevizli bir aperatif.. çemen olarak geçiyor bazı tariflerde ama benim dediğimin içinde çemen tozu ya da çemen yoktu hatırladığım kadarıyla.. umarım anlatabildim.. tarifini bilen varsa çook sevineceğim ve hemen deneyip eski bir tada kavuşacağım. şimdiden teşekkürler.. :wink:
esramng
04-23-2006, 04:46 PM
fakir sucuğu yada acıka ismiyle aparatifler bölümünde arayabilirsin.aradığın tarif bu sanırım.
malatyam
04-23-2006, 10:12 PM
ben cemeni söyle yapiyorum isine yarar insallah göz karari kirmizi pulbiber,sarimsak,biraz domates salcasi,dövülmüs ceviz,siviyag isteye bagli limon koyabilirsin hepsini iyice yogur eline eldiven gecirirsen iyi olur yogurduktan sonra kavanoza yada kapakli baska seye koyup buzdolabinda muhafaza et kahvaltida cok güzel oluyor afiyet olsun denediyinde yazarsan sonucunu memnun olurum.
teacher
04-27-2006, 04:52 PM
teşekkurler bu tarif için.. hemen deneyip sonucu yazacağım...
nehirsu
04-27-2006, 10:22 PM
cemenin kuru fasulyeye yakistigida soylenir ama daha hic denemedim...
aslinda soyle dusunursek sucuk fasulyeye cok yakisir e sucugunda icinde bolca cemen olduguna gore demekki dogru :D
esramng
04-28-2006, 12:04 AM
yakışabilir tabi ama bence eşlerimiz bu ağır çemen kokusunu pek sevmiyor nehirsu :)
maviyeşil
02-27-2007, 12:07 AM
Sabah kahvaltısı için az evvel çemen hazırladım. 2 yemek kaşığı galeta unu1 dilim ekmek içi2 yemek kaşığı kahvaltılık salça1 yemek kaşığı biber salçası1 yemek kaşığı z.yağı3 yemek kaşığı kıyılmış cevizkekik, kimyon,köri,nane,kekik,kırmızı biber3 diş darımsak
maviyeşil
02-27-2007, 12:17 AM
:wink:
monalisa
02-15-2008, 05:48 PM
maviyeşil senin tarife göre yaptım ama miktarları biraz arttırdım bol zeytinyağlı yaptım harika oldu dilim dilim ekmek yedirdi valla...
teşekkürler

Hiç yorum yok: