: Elma Patates
zulall
03-28-2005, 12:21 PM
Pizzacilardaki gibi elma patates nasıl yapılır bilen var midir acaba? Ya da kucuk taze patateslerle yapilabilen alternatif tarifler de olabilir,
Simdiden tesekkurler...
sculpture
03-28-2005, 12:43 PM
Merhaba Zuhal,
Pizzacılardaki kadar olmasada benim bir tarifim var bu tarifi digitürkteki home tv adlı kanaldan bir yemek programından aldım.
Arzuya göre kaç patates yaparsanız.ince kabuklu patates tercih edin.
Patatesleri iyice yıkadıktan sonra elma dilimler gibi dilimleyin.fırın tepsinizn içine alın ve zeytinyağ,tuz,karabiber,kırmızı pul biber koyarak ellerinizle karıştırın bütün patatesler bu karışımla iyice karışsın.fırına verin.piştikten çok lezzetli oluyorlar.Biz eşimle çok severek yiyoruz hem sağlıklı da.Izgara köftenin yanında harika oluyor.Denedikten sonra yorumu yazarsan sevinirim. :lol:
Afiyet olsun.
zuhal
03-28-2005, 01:06 PM
sculpture merhaba,
tarifin icin tesekkurler, ben de buna benzer birsey yapmaya calistim ancak firinin isisini tam ayarlayamadim saniyorum, yumusayip gevsedi patatesler. kac derecede pisirmek gerekir acaba?
bir de mikrodalgada yapilabilir mi boyle bir sey,
sevgiler,
sculpture
03-28-2005, 01:18 PM
Selam mikrodalgada hiç denemedim. 180 derecede yapıyorum ızgara kısmınıda açıyorum aradabir ızgara kısmını açınca kontrol ederek pişiriyorum Zuhal dediğim gibi pizzacılardaki gibi bir tat değil yanılmıyorsam mcdonalds gibi yerlerde yapılanlar dondurulmuş olabilir(şoklanmış) o yüzden o tadı bulamıyoruz Zuhalcim. :lol:
deniz a
03-28-2005, 03:19 PM
patatesleri firin torbasi mi deniliyor emin degilim ama hani firinda tavuk pisirmek icin kullandigimiz torbalara koyarak pisirirseniz (biraz tuz, karabiber, kirmizibiber, kekik, feslegen, tarhun ve 1 yemek kasigi zeytinyagi kullaniyorum ben) hem kitir oluyorlar, hem saglikli. mikrodalgada da rahatlikla yapiliyor, patates kizartmatan cok daha saglikli.
sculpture
03-28-2005, 03:45 PM
Selam microdalgada hangi seçenekte pişiriyorsunuz.yazarsanız sevinirim.
Teşekkürler. :lol:
gulcin
03-28-2005, 04:42 PM
Ben de dediginiz gibi tuz kirmizi pul biber karabiber vs. karistirarak bir de un serpiyorum cok az. yagda da kizartilir firin posetinde de olur. unlaninca bence hazirlara biraz daha benziyor.
derya
03-29-2005, 11:48 PM
bencede firin posetlerinde yapilan patatesler cok güzel oluyor. sevdiginiz baharatlarla ve biraz sivi yag ile onlari beleyip (ayrica sarmisak tozuda cok güzel oluyor.) ve poseti patatesleri koymadan un katip agzini büzüp bir silkelerseniz patateslerin yapismasini engel olursunuz. bence bu yöntemle yapilan patatesler her türlü et kizartmalarinin yanina cok yakisiyor,
sevgiler
austerian
03-30-2005, 02:39 PM
Merhaba,
Sculpture mikrodalga seçeneği sormuşsun benim fırınımda 800 ayarında 8-9 dakikada küçük taza patatesleri kabuklu olarak pişiriyorum,çıkardıktan sonra ikiye bölüp zeytinyağı pulbiber kekik tuz ekliyorum,peynir de katabilirsin çok güzel oluyor...
pistol
04-01-2005, 01:04 AM
Elma patates denilen sey Amerika'da potato log diye satilan sey olsa gerek. Oysa tarifini vermeye calisayim. Aslinda restaurantlarda yapilanlarin malzemeleri hazir halde satiliyor ama biz evimizde daha guzelini yapabiliriz.
Patatesler iyice yikanip temizlenir, gerekirse fircalanir. Kabuklari soyulmadan boylamasina dorde bolunur. Patatesin miktarina gore cok fazla sivi olmayacak sekilde yumurta ve sut birlikte cirpilir. Un icine tuz ve sevdiginiz herturlu baharat (kirmizi biber, kara biber, kimyon, feslegen, biberiye, kekik, kori vb.) katilarak karistirilir. Patatesler once sutlu yumurtaya sonra un karisimina bulanarak kizdirilmis yagda iyice kizartilir. Unun nisasta ile de karistirilabilecegini okudum ama henuz denemedim.
Kolay gelsin.
hayi
04-01-2005, 11:07 AM
merhaba arkadaslar:)
bende patatesın nısastaya bulanarak kızartılabılecegını duymustum ve hıc deneme geregı duymamıstım olmaz dıye. fıkrımı degıstırıp gecen gun denedım ve gercekten kıtır kıtır oldular. herkese tavsıye ederım:)
Muhsine
04-01-2005, 12:56 PM
Sanirim aradigin tarif bu: Elma patates yapmak icin ince kabuklu patatesleri iyice fırçalayarak temizleyin. Ustlerini bir parmak gececek su ile patatesler yari sert kalacak sekilde haslayin. Tam haslanmamasi gerekiyor. Dograma tahtasinin ustune aldiginiz patatesleri once ikiye sonra servis etmek istediginiz dilim buyuklugune gore dorde yahut bese bolun. [b]Bol yagda harli ateste kisa sure kizartin. Patatesleriniz boylece hem daha az yag ceker hem de daha uzun sure taze kalir soyle ki yemekten artan patatesleri -eger artarsa- ertesi gun dolaptan cikartip isittiginizda normal yolla kizartilmis patateslerin aksine lezzetlerinden cok az sey kaybettiklerini goreceksiniz. Afiyet olsun.
Not: Patateslerin kabuklarini soymadan kizartiyorsunuz. Haslama suyuna tane beyaz-kara biber atabilir yahut kizarttiktan sonra ustune taze cekilmis kara biber ve sarmisak suyu ekleyebilirsiniz.
derya
04-02-2005, 12:02 AM
bence eger patatesler kabuklari ile birlikte kullanilacaksa, kesin taze patates tercih edilmelidir. kabuklar cok daha ince oluyor ve tüketirken yadirganmiyor fazla.
f.meral
04-02-2005, 01:31 PM
saglikli bir hafta sonu diliyorum herkese ben kabuklariyla patatesleri ilk defa kizarttim fakat ben pek begenmedim bilmiyorum yoksa ben bir seyini eksikmi yaptim ben muhsine nin dedigi gibi onceden haslamadim ama bana patatesleri haslasam dahi sert kalacakmis gibi geliyor ne dersin muhsine simdiden cevabin icin tesekkurler sevgiyle kal:))))))
pistol
04-04-2005, 08:42 AM
Verdigim tarif Amerika'da yapilip satilan sekliyleydi. Burada genelde patatesi patates kizartmasi haricinde kabuguyla yiyorlar. Ilk anda bizim damak tadimiza gore ters geliyor ama zamanla alisiyorsunuz. Pek cok sebze ve meyve de oldugu gibi patatesin kabugunda da yararli maddeler olsa gerek, arastirmadim bun yuzden kesin birsey diyemiyorum. Eger kabuguyla begenmediyseniz soyarak da yapmaniz mumkun. Ayrica citir sogan halkalari tarifindeki gibi sadece una bulayip dondurduktan sonra kizartamayi da deneyebilirsiniz. Lokantalarda buyuk boyutlu fritozler kullanildigi icin cok kizgin ve bol yag icinde pisiyor, bu yuzden icleri de sert kalmiyor. Siz yaparken ince dilimlere ayirsaniz daha iyi olabilir.
Cevapda geciktigim icin kusura bakmayin :?
smryna
04-05-2005, 05:21 AM
merhabalar
fırında patates kızartmasını hiç denemedim,en kısa sürede deniycem.Bende patateslerin kabuklarını ince bir şekilde soyup elma dilimleri gibi kesiyorum içi su dolu bir kaba doğruyorum çelik tencereye bir yemek kaşığı yağ koyup patatesleri suyunu süzerek tencereye aktarıyorum üzerine karabiber,tuz koyup çok kısık ateşte tencere kapağı açılmadan yaklaşık bir saat pişiriyorum.Harika oluyor kızartma gibi değil ama lezzeti çok güzel.
guest
04-06-2005, 07:13 PM
kabuklari ile yenen patates daha sagliklidir.ama mutlaka ince kabuklu patates secilmeli.yoksa kalin kabuklu patateslerle pek hos olmuyor.taze patates guzel bir tercih bence
sevda.mutlu
04-06-2005, 08:21 PM
merhaba ben de kabukları ile kızartılan patates hiç denemedim. ama zaman zaman ceviz büyüklüğünde minik taze patatesler çıkıyor. onların kabukları çok ince olduğu için ve soyması imkansız olduğu için annem bol kızgın yağda kabuklu bir şekilde kızartıyordu. ben de evlendiğimden beri eğer pazarda denk gelirse bu şekilde taze ve minik patatesleri ben de aynı usulle kızartıyorum inanılmaz bir lezzet herkese tavsiye ederim.
Senaygül
04-13-2005, 04:20 PM
pateteste bulunan vıtamının hemen kabugunun altında olması nedenı ıle kızartmalarımı kabuklu yapıyorum cok lezzetlı oluyor..elma dılımı gıbı dogranan patateslere k.bıber,kırmızı bıber sıvıyag ekleyıp mıkrodalgaya koyuyorum cıkınca uzerıne arzu ettıgınız bır peynır cesıdı serpıp tuketebılırsınız...
HZEYNEP
06-23-2005, 05:50 PM
kızartma dokunuyor ama siz patates kızartmasını çok seviyorsunuz işte iki öneri
patatesleri soyup yıkayın ve kurulayın elma diliminden biraz ince yada keyfinize göre dilimleyin çukur bir kaba koyun tuzunu baharatın ve çok az sıvı yağı ekleyip karıştırın teflon bir tepsiye yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye tek sıra olacak şekilde yayın (bence kenarlara bir kaç sivri biber atın ) 200 230 C de kızartın göreceksiniz çok lezzetli olacak
diğer tarif
dilediğiniz sebzeleri (patlıcanı ve kabağı önermem ama ...) tuz ve baharatla karıştırın (yağ yok bu sefer) fırın poşetini yarısına kadar doldurun ağzını bağlayın bir çatal batırın ve poşeti tepsiye koyup 200 230 C pişirin çok güzel ve hafif bir garnitür oluyor
afiyet olsun
Esra_k
06-23-2005, 07:06 PM
Patlican da cok az yagla ayni sekilde pisirilince cok lezzetli oluyor. Kabagi ise dilimleyip, firin posetine bile koymadan, fircayla hafif yaglayip yuksek isida veya izgarada pisiriyorum.
HZEYNEP
06-24-2005, 10:38 AM
merhaba esra
önerin için teşekkür ederim ancak benim ızgaram yok sana şunu danışmak istiyorum teflonda da aynı sonucu alabilirmiyim ?
sevgiler
hacer
Esra_k
06-24-2005, 05:11 PM
Teflonda patlicanlari denemistim Hacer. Oluyor ama daha cok yaglaman gerekiyor yine de. Firinda torba icinde cok cok daha lezzetli oluyorlar, hem de baslarinda beklemen gerekmiyor. Izgaran yoksa firini 230 dereceye ayarlayip pisirebilirsin. Firini onceden isitmanda fayda var. Ve de tepsini isi kaynagina en yakin yere yerlestirmeye calis. Yani alttan isitmaliysa, en alt tele. Boylece sularini salmaya firsat bulmadan kizarirlar. Arada da cevirebilirsen, iki yuzu de guzel kizarir. Bir de tepsine yapismamasi icin (teflon tepsiyse sorun olmaz) mutlaka tepsine birsey ser (parsomen kagidi, vs. gibi).
Sevgiler,
Esra
dizzy
12-19-2005, 02:01 PM
Merhaba,
Et yemeklerinin yanına ne yapsam diye düşünüp dururum.. Sebze yemeği mi olsa, bezelye mi olsa şumu olsa bumu olsa. Bazen aklıma hiç bir şey gelmez. Bende işin kolayına kaçarım.
Aşağıdaki tarif 4 kişilik. Kişi sayısına göre malzemede arttırma yapabilirsiniz.
Malzemeler,
4 orta boy patates
3 kaşık sıvı yağ
Galeta unu
tuz ve dilediğiniz baharat
fırın torbası
Yapılışı,
Patatesler büyükçe bir kaba yarım ay şeklinde doğranır. Sıvı yağ, tuz ve baharatlar eklenir. (Tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik.....) Malzemeler iyice harmanlanır. En son malzemelerin üzerine 3-4 yemek kaşığı galeta unu serpilir. Hafif karıştırılır. Fırın torbasına dizilir. Orta hararetli fırında üzeri iyce kızarana kadar pişirilir.
Siz dilerseniz başka malzemelerde kullanabilirsiniz, patateslere salçada ekleyebilirsiniz.
İyi günler ve geceler!!
cgdem
09-28-2006, 03:16 PM
BEN DE FIRINDA DEĞİL AMA TAVADA YAPILAN Bİ PATATES TARİFİ YAZAYIM SİZE..PATATESLERİ HALKA HALKA 0,5-1 CM KALINLIĞINDA DİLİMLEYİN.TUZ VE BAHARATLARI İLAVE EDİP HARMANLAYIN VE DİLİMLERİ TEKER TEKER TAVA-TENCEREYE YERLEŞTİRİN.ÜZERİNİTEĞET GEÇECEK KADAR SU KOYUN VE PİŞİRİN..SUYUNU TAMAMEN ÇEKENE VE ALT KISIMLARI KIZARANA KADAR PİŞİRİN.DİLERSENİZ DİĞER TARAFLARINI DA ÇEVİRİP KIZZARTABİLİRSİNİZ..YUMUŞACIK VE ÇOK LEZİZ BİR TARİF..
NESRİN osman
11-22-2006, 09:26 PM
:oops: 5-6 adet patatesi muslukta bol su ile scotch bright süngerle ovarak yıkıyoruz ama soymuyoruz yoksa dağılır sonra elma dilimi gibi doğruyor TEFAL tavaya yerleştiriyoruz kabuklarıyla... üzerine çıkacak kadar ama çorba gibi olmayacak temiz su koyup 4 yemek kaşığı tereyağ ya da margarini top top bırakıyoruz pişerken önce suda yağlar eriyecek sonra suyunu çekecek en son da kızaracak kızarırken alt üst etmeli tuz nane kekik serpmeliyiz
ulusal
11-23-2006, 09:12 AM
tefal tava olmadan olmazmı
güldem
11-23-2006, 12:27 PM
az önce tefal olmayan teflon tavamda pişirdim.tefal olması şart değil bence.
NESRİN osman
11-23-2006, 02:17 PM
tabii ki tefal olması sart değil arkadaşlar ancak bir kez benim başıma geldi her teflonda iyi netice alınmıyor yapışıyor lapa gibi oluyor cem ve ördekçi vs iyi ve mutlaka çiziksiz bir tavayı kastettim yanlış mı anlaşıldım acaba
azeri kizi
03-01-2007, 04:32 PM
Merhaba Sculpture.Senin tarifini cok kereler yapmama ragmen, tesekkür etmedigimi farkettim.Bu güzel ve kolay tarif icin sana cok cok tesekkür ediyorum.Kahvaltilarda benim kurtaricim oldu elma patates.Hatta bugün 20 kisilik misafirim vardi kahvaltiya.Iki tepsi yaptim yine.Cok sagol.
pitircik
03-01-2007, 05:18 PM
canim azerikizi birde patatesle beraber bezelye karistir bak nasil güzel oluyor ama buzluktaki bezelye ben cok sik yaparim.
Yetur
03-01-2007, 08:03 PM
arkadaşlar elma dilimi patates doğramak için ( düzgün ve çabuk) marketlerde elma dilimi için elma şeklinde bir aparat var.fiyatı sanırım 4 ytl filan...patatesin üstüne koyup basınca elma dilimi şeklinde çıkıyor...hepsi eşit boyda...ayrıca ben bu aparat ile kerevizde dilimliyorum...ortadaki talaşı bile bir güzel çıkarıyor..birde sert peynir ,kaşar peyniri filan ..çok güzel kesiyor...tabaktada çok şık duruyor...tek hamlade eşit ve düzgün dilimler..resmini görmek isterseniz.ekleyebilirim...
nisanur
03-01-2007, 08:13 PM
ARKADASLAR BENDE KABUKLU PATATES YAPANLARDANIM,
MOSKOVADA MC DONALSLARDA VARDIR HATTA
BURADAKI MC DONALSDA YOK
COK LEZZETLI BENDE BAHARATLARLA KARISTIRIYORUM SARIMSAK VE OZELLIKLE KEKIK COK YAKISIYOR TAVUK VEYA PIRZOLAYLADA PISIRILEBILIR,TABI ONCE ETIN AYRI PISIRILMESI LAZIM,MALUM PATATES CABUK PISECEGINDEN
pitircik
03-01-2007, 08:30 PM
yeturcum resmini ekleyebilirsen sevinirim
hosseda
03-01-2007, 08:44 PM
Ben de cok merak ettim Yesimabla, resmi eklerseniz cok iyi olur. Marketlerdeki reyonu incelerim hep ama, farketmemisim demekki.
azeri kizi
03-01-2007, 08:59 PM
Yetur abla,bende bu aparattan var.Elmalari cocuklar icin bazen öyle onunla keserim.Ama simdi baktimda patates icin cok kalin gelir bendeki.Demekki sende olanin disleri daha SIKCA.Bendeki aralikli biraz.Ama sendeki gibi olsaydi,iyi fikirdi aslinda...
suyesili
03-01-2007, 10:04 PM
elma patatese birde sarmisak tozu ile deneyin,bende sizler gibi bahratlar kullaniyorum kekik,pul biber,kimyon,tuz ve en onemlisi mutlaka zeytinyagi ile karistiriyorum.bazi arkadasalar taze patates ile olmali demisler dogru oyle olmalaki yerken rahatsiz etmesin ben firin tepsisine oylece yayirum boyleleikle daha citir oluyor
suyesili
03-01-2007, 10:04 PM
elma patatese birde sarmisak tozu ile deneyin,bende sizler gibi bahratlar kullaniyorum kekik,pul biber,kimyon,tuz ve en onemlisi mutlaka zeytinyagi ile karistiriyorum.bazi arkadasalar taze patates ile olmali demisler dogru oyle olmalaki yerken rahatsiz etmesin ben firin tepsisine oylece yayirum boyleleikle daha citir oluyor
suyesili
03-01-2007, 10:06 PM
elma patatese birde sarmisak tozu ile deneyin,bende sizler gibi bahratlar kullaniyorum kekik,pul biber,kimyon,tuz ve en onemlisi mutlaka zeytinyagi ile karistiriyorum.bazi arkadasalar taze patates ile olmali demisler dogru oyle olmalaki yerken rahatsiz etmesin ben firin tepsisine oylece yayirum boyleleikle daha citir oluyor
hosseda
03-01-2007, 11:13 PM
Canim istedi simdi ama :-)
Yetur
03-02-2007, 05:57 AM
http://img245.imageshack.us/img245/7905/image075le8.jpg
kızlar resmi ekledim...elma dilimi aparatını patates,kereviz,peynir,vb...kullanabilirsiniz... :D ben birkaç yıldır kullanıyorum..tavsiye ederim...
viji
03-02-2007, 08:06 AM
yeşim abla hangi marketlerde var bilgin varmı?
Yetur
03-02-2007, 01:50 PM
migros,metro hatta pazarlarda bile satılıyor...
viji
03-21-2007, 08:00 AM
YEŞİMCİM PAZAR GÜNÜ TEPE HOMEDEN ALDIM 3.5 YTL ÇOK KULLANIŞLI HAKİKATEN
leylakonya
07-11-2008, 01:59 PM
sofra şenliği ordamısın siteyle ilgili bir gelişme varmı
deathofmelody
07-11-2008, 02:31 PM
bende elma patatesle ılgılı bısey yazıo sanmıstım...
bari ben yazıyım bu elma patatesi ıskandınav ülkelerınden cıkmadır ozellıkle norvec ve danımarkada cok yapıldıgını duymustum...patateslerı yıkayıp elma dılımıne ayırıp tuzlayıp fırına atıyorsunuz ozellıkle pızza ve kkola ıle ıyı gıdıyor...baharatlı cesıtlerı de mevcut ama bız sade tadını sevıyoruz....pısırırken tepsıye kagıt serersenız yanma ve yapısma derdı ortadan kalkıyor...patateslerı yagladıgınızda hem kalorı yukselıyor bence hem orjınal tarıftekı lezzetı kaybedıyor....
fderya
07-11-2008, 03:41 PM
Merhaba arkadaslar ben de patetesleri dilimleyip baharatla harmanladiktan sonra firin tepsisine diziyor ve ustune krema dokuyorum. Yasadigim yerde bu cok begeniliyor.
sofrasenligi
07-11-2008, 07:27 PM
Buradayım, çalışıyorum. Azıcık beklemeniz lazım. Sevgiler.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder